Maak mij niet boos! Denkkaravaan leest: De tovervinger (7+)

Een meisje heeft een ontzettende hekel aan jagen. Laat nu net haar buren, de familie Kreitjes, fervente jagers zijn. Niets of niemand kan hen stoppen om eenden en herten af te schieten. Wanneer het meisje erg kwaad wordt en zwaait met haar tovervinger, krimpen meneer en mevrouw Kreitjes en hun twee zonen. Hun armen veranderen in eendenvleugels. Terwijl het gezin buiten probeert een nest te bouwen om te overleven, wordt hun huis overgenomen door 4 eenden zo groot als mensen en met lange mensenarmen. Wanneer de Kreitjes tot inzicht komen en beloven nooit meer te zullen gaan jagen, worden ze weer gewone mensen.

Ik ben een grote fan van de boeken van Roald Dahl. Er is niemand die op zo’n meesterlijke wijze fantasie met maatschappijkritiek verbond. Alles wat hij schreef, is verrassend, gek, origineel en geeft stof tot nadenken. Als ik aan leesplezier denk, denk ik aan Roald Dahl. De combinatie met vaste tekenaar Quentin Blake, zorgt voor fantastisch leuke boeken. De tovervinger telt slechts 62 pagina’s en is daarmee een hele toegankelijke introductie voor jonge lezers in de wonderlijke wereld van Roald Dahl.

Dit verhaal kan je ook gezellig voorlezen en gebruiken om nadien over te filosoferen.

  • Is het verkeerd van de familie Kreitjes om dieren voor hun plezier dood te schieten? Kan je ook zeggen waarom?
  • Mogen de eenden op de mensen schieten?
  • Is het verkeerd van het meisje om haar tovervinger te gebruiken?
  • Hoe weten vogels hoe ze een nest moeten bouwen?
  • Hoe weten mensen hoe ze een nest moeten bouwen?

De tovervinger (7+)

Roald Dahl (tekst)  |  Quentin Blake (ill.)  | ISBN 9789026161223 (Kinderboekenweekeditie 2022)

Uitgeverij De Fontein

Met dank aan Uitgeverij De Fontein en VBK België voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.