Wie gaat het museum beroven? De Rembrandt-roof (Kunstbende 2) (10+)

Thema’s: kunst, kunstroof, oplichting

‘De Rembrandt-roof’ is tweede deel in de reeks Kunstbende, waar twee tieners een museummysterie proberen te ontrafelen.

We blijven in Washington, maar de actie verplaatst zich dit keer naar de National Portrait Gallery. Daar is Arthur Hamilton Senior directeur geworden van het Conserveringscentrum Lunder en bezig met de laatste voorbereidingen van de grote Millenniumtentoonstelling. Dat wordt de belangrijkste tentoonstelling die er ooit in de National Portrait Gallery is gehouden met een collectie van de belangrijkste portretten aller tijden (Rembrandt, Vermeer, Degas, Whistler,…). Maar zijn zoon Art weet zeker dat er iets ergs gaat gebeuren. Zijn enige bewijs is ijskoffie, tweeënveertig stappen en een mysterieuze vrouw die op gezette tijden in het museum verschijnt.

Art gaat met zijn beste vriendin Camille op onderzoek uit en botsten daarbij op plannen voor de grootste kunstroof ooit. Art ziet veel paralellen met de diefstal van dertien kunstwerken uit het Isabella Stewart Gardner Museum (die echt heeft plaatsgevonden in 1990). De auteur laat het boek ook spannend beginnen met die kunstroof en schakelt dan over naar het fictieve verhaal van Art en Camille. Die overgang is niet zo vlot, met wat verwarring en overbodige informatie waardoor de lezer wat geduld moet oefenen vooraleer het verhaal op gang komt.

Maar eens het startschot is gegeven, kan je weer rekenen op een spannende speurtocht waarbij Art en Camille een race tegen de klok voeren om de kunstroof te verhinderen. Deron Hicks schrijft filmisch en maakt vaak gebruik van cliffhangers op het einde van de korte hoofdstukken. De kinderen schuwen het avontuur niet en dat levert meeslepende hoofdstukken op. Ondanks de wervelende actie en een onverwachte wending, is het einde voorspelbaar en bij momenten ongeloofwaardig. Daardoor vond ik dit tweede deel in de reeks Kunstbende iets minder geslaagd dan het eerste deel. (Over dat eerste deel, lees je hier.

De Rembrandt-roof is een spannend boek over kunst met twee ondernemende kinderen die het avontuur van hun leven beleven. Ook voor minder vlotte lezers een aanrader.

Leuk extraatje 1: Ook nu weer staan er qr-codes in het boek die leiden naar de beroemde schilderijen die Art en Camille bekijken.

Leuk extraatje 2: Je kan bij de uitgeverij een spreekbeurtpakket aanvragen van dit boek, met tips, een powerpointpresentatie en een poster.

 De Rembrandt-roof (Kunstbende 2) (10+)

Deron Hicks  |  Elsbeth Witt (vert.)  |  ISBN 9789026167133  |  Uitgeverij De Fontein

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.