Dit is allemaal onze wereld. Denkkaravaan leest: De mammoet had willen zingen (7+)

Wat mij betreft staat Tellegen nog steeds aan de top wat verstorende, absurde en troostende verhalen betreft met dieren in de hoofdrol.

Op de cover van de nieuwe bundel De mammoet had willen zingen staat te lezen: ‘In deze nieuwe dierenverhalen wordt gezongen, gedanst en feest gevierd. En er wordt getwijfeld, gepiekerd, ruzie gemaakt en weer bijgelegd, zoals alleen de dieren van Toon Tellegen dat kunnen.’

Tellegen forceert niets, maar maakt je zo nieuwsgierig dat je blijft lezen en meeleeft met de schim van de mammoet die nog zo graag had willen zingen, maar nu uitgestorven is. Je krijgt ook sympathie voor de eekhoorn die tegen de wens van de veenmol toch een dampende honingtaart aan diens deur achterlaat. Je bent verrast dat Tellegen door een eenvoudig verhaal over geweien en stekels die wegvliegen, je laat nadenken over identiteit. En je beseft dat je het woord ‘of’ schromelijk over het hoofd hebt gezien.

Ook in deze bundel worden naar goede traditie verjaardagspartijtjes georganiseerd, brieven geschreven en mijmeringen gedeeld. Vaak gaan de verhalen over tevredenheid met jezelf, met anderen of hoe de wereld is. Maar ook ontevreden dieren mopperen erop los: zoals de duizendpoot die liever duizendeneen poten had gehad of de ijsbeer die wilde dat het zo koud was als het nog nooit was geweest. De poëzie is nooit veraf in Tellegens verhalen. Zo is ‘Zee van verdriet’ een bloedmooi verhaal over verdriet en troost.

Het is de eerste keer dat Telegen samenwerkt met Hans Christian Andersen Award-winnaar Igor Oleynikov. Hij tekent dieren (mét kleren) aan die verdacht veel op mensen lijken. De donkere en korrelige tekeningen geven de verhalen een vreemde en koele sfeer die ik niet goed vond werken in combinatie met de verhalen.

In deze bundel staan 25 verhalen, sommige al wat meer toegankelijk voor jonge kinderen dan andere. Voor wie plezier vindt in licht absurdistische verhalen die je laten glimlachen, nadenken en met veel speelsheid steeds nieuwe perspectieven laten zien, is De mammoet had willen zingen heel fijn leesvoer.

De mammoet had willen zingen (7+)

Toon Tellegen (tekst)  |  Igor Oleynikov (ill.)  |  ISBN 9789045126531  |  Querido

Met dank aan L&MBooks en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.