Samen eenzaam. Denkkaravaan leest: De kleine walvis (4+)

Het prentenboek 'De kleine walvis' werd 10 jaar geleden voor het eerst gedrukt, maar blijft lezers ontroeren. Ik kende het niet, dus ik ben blij met de speciale jubileumeditie van deze internationale bestseller. Dat klinkt groots, maar de kracht van dit boek schuilt in het klein houden van het verhaal.

Met korte zinnen vertelt Davies hoe de jongen Boy op een dag een aangespoelde walvis op het strand vindt. In een karretje neemt hij de walvis mee naar huis, installeert het dier in bad en vertelt verhalen van zijn leven op het eiland. Terwijl hij ervoor zorgt dat de walvis zich thuis voelt, sijpelt door hoe eenzaam Boy zelf moet zijn. Zijn vader maakt immers lange dagen op een vissersboot en op het eiland wonen enkel nog zes katten die weinig afleiding bieden (maar wel leuk zijn om te zoeken doorheen het boek). Uit de prenten van Davies spreekt veel emotie, soms meer dan in woorden wordt uitgedrukt. Het schitterende kleurenpalet en de grappige details, maken van dit boek eentje om alsmaar opnieuw in te kijken en te ontdekken.

Hoe de ontdekking van de walvis zowel vader als zoon verandert, moet je zelf lezen. Want De kleine walvis is veel meer dan een boek over een jongen die een walvis vindt. De vraag die ik zou stellen na het lezen van het boek: Was het goed van Boy om de walvis terug naar zee te brengen? Je kan ook onderzoeken wat je nodig hebt om ergens ‘thuis’ te zijn of wat het betekent om voor iemand te zorgen. Thema’s als zorgen voor elkaar, eenzaamheid, afscheid en missen, angst en aandacht spoelen in kleine, zachte golfjes aan tijdens het voorlezen en zorgen ervoor dat je Boy, zijn vader en de walvis in je hart sluit. Sfeervol boek op maat van jonge luisteraars.

De jubileumeditie bevat een speciale brief van de auteur en een prent om in te lijsten.

De kleine walvis (4+) 

Benji Davies (tekst en ill.) |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789021036885  |  Luitingh-Sijthoff

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.