Teerhartige vrouwen komen niet ver. Denkkaravaan leest: De kaarten van madame Petrova (10+)

   

Zopas verscheen het spannende tweede boek over Silke en Janis. Het eerste boek ‘Lepelsnijder’ was al één van mijn favorieten, dus ik keek erg uit naar het vervolg. Dat was het wachten meer dan waard.

Lepelsnijder vertelt het verhaal van Janis, die met de oude Frid boven op een berg woont, ver van de bewoonde wereld. Janis weet niet veel van de wereld: Frid houdt hem veilig verborgen in hun eenvoudige hutje. Maar de meest prachtige lepels snijden uit hout kan hij als geen ander. Wanneer Frid op een dag niet meer terugkomt van zijn reis naar het dorp om eten te halen, pakt Janis zijn spullen bij elkaar om Frid te zoeken. De gevaarlijke tocht die volgt, brengt Janis samen met zijn hond Luki en ezel Kiezel naar Dolmerstede, waar een hele nieuwe wereld voor hem opengaat. De straten hebben er namen, hij ontdekt dat Frid niet was wie hij dacht te zijn en komt terecht op het grote landgoed van de rijke familie Holderling. Hoewel hij het daar goed heeft, blijven de vragen over Frid en zijn eigen afkomst hem achtervolgen. Hij moet op zoek naar de waarheid. Dan begint een spannend avontuur waarbij hij hulp krijgt uit onverwachte hoek.

In het tweede boek, De kaarten van madame Petrova volgen we Silke en Janis op hun vlucht weg van Holderstate. De tocht leidt langs donkere bossen, kleine herbergen en dubieuze figuren. Dit keer is Silke aan het woord. Zij zorgt voor Janis en Janis zorgt voor lepels. Dat is de afspraak en dus leert ze konijnen stropen, kippen slachten en lepels ruilen. Maar het leven buiten is hard en vol ontbering.

Dan ontmoet Silke een koppel: Loore en Ranno. De waarzegster en haar man (die meer houdt van zijn afgerichte beer die hij kunstjes laat doen op marktdagen) nemen Janis en Silke onder hun hoede in hun huifkar. Silke leert kaarten leggen en dat komt Loore goed uit: het geld dat Silke hiermee verdient, is mooi meegenomen. Telkens opnieuw verzint de vrouw een reden om de kinderen geld af te troggelen of te laten werken voor hun povere kost en inwoon.

Silke wordt steeds onrustiger en doorziet de smoesjes van Loore. Bij Janis vindt ze weinig steun: hij trekt steeds meer op met dierenvriend Ranno en zijn eigen ezel Kiezel. Silke ziet geen andere uitweg dan Janis met een leugen weglokken van het koppel. Maar zal dat haar dichter bij Janis en de waarheid over haar moeder brengen?

Net als in het eerste boek, speelt dit verhaal zich af in een onbestemde tijd (dekens van paardenhaar, klam lijfgoed, gutsen en bonenstoof met uiensaus). Er passeert een stoet aan kleurrijke, maar onbetrouwbare figuren: marktkramers die mishandelde dieren te koop aanbieden, herbergiers die profiteren van hun gasten, boeren die niets voor niets geven. Je weet nooit of de mensen het goed menen of dat ze je aan het misleiden of gebruiken zijn. Gelukkig zijn er ook mensen als mevrouw Balter, die het beste voor heeft met de kinderen. Of zo lijkt het wel.

‘Niemand krijgt iets voor niets en het leven is hard, daar moeten we maar aan wennen.’

En hoewel er weinig vrolijkheid te bespeuren valt, doseert auteur Marjolijn Hof zo geniaal dat je niet somber wordt van dit boek. Integendeel: vanaf het eerste moment sloot ik Janis en Silke in mijn hart en wilde ik niets liever dan verder lezen. Bij het dichtslaan van het boek, kreeg ik meteen heimwee.

“Hij tikte met zijn wijsvinger tegen zijn hoofd. ‘Hier gebeurt het. Je kunt een verhaal vertellen, maar wat iemand er vervolgens bij denkt kan geen mens voorspellen. Daar hadden we rekening mee moeten houden. Dat een paar woorden het begin kunnen zijn van iets vreselijks.’

Toch ook een speciale vermelding voor de titels van de hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint namelijk met een zinsnede (‘Eerst komt die ezel en dan kom jij’, Teerhartige vrouwen komen niet ver, dat heb je goed begrepen’ of ‘Ze zijn zo groen als gras, die kinders’). Dat zorgt voor veel mysterie, maar is tegelijkertijd een ode aan die prachtige zinnen die Hof schrijft. De illustraties komen van Annette Fienieg. Zij tekende bij elk hoofdstuk een waarzegkaart, een mooie verwijzing naar het verhaal. Ook de sfeervolle en betoverende omslag is van haar hand.

De kaarten van madame Petrova is samen met Lepelsnijder kinderliteratuur van de bovenste plank. In beide boeken verlaten de hoofdpersonages hun vertrouwde omgeving op zoek naar de waarheid en een toekomst. Wat volgt is een tocht waar avontuur, bedrog, leugens maar ook goedheid en moed zegevieren. Marjolijn Hof zet dat geheel prachtig in elkaar met geloofwaardige personages, zintuiglijke beschrijvingen en een spanningsopbouw om u tegen te zeggen.

Een meeslepend en onvergetelijk boek. Wie Lampje van Annet Schaap las en niet wist wat erna te lezen: lees dit!

De kaarten van madame Petrova (10+)

Marjolijn Hof  |  Annette Fienieg (ill.)  |  ISBN 9789045123981  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar van De kaarten van madame Petrova.

 

Lepelsnijder (10+)

Marjolijn Hof  |  Annette Fienieg (ill.)  |  ISBN 9789021414997  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.