Een olifant met badmuts. Denkkaravaan leest: De fantastische vijf (4+)

Thema’s: safari, De Grote Vijf, fantasie, kijken

Mans en Noor hebben geluk: zij mogen samen met papa op safari. De ranger wenst hen veel plezier en wijst hen op de Grote Vijf: de neushoorn, de buffel, het luipaard, de olifant en de leeuw. Noor is de eerste die iets ziet: een neushoorn die staat te hoelahoepen!

Je ziet op de begeleidende prent een stukje van een neushoorn. Op de volgende pagina staat de scène uitgebeeld hoe Noor het ziet: een neushoorn met hoelahoep, maar ook de buffel die lang zal zullen ze leven zingt, de olifant en het luipaard die samen rondjes zwemmen in het mee en de leeuw die zijn manen kamt.

Mans is telkens te laat om het dier te zien en dat stramien herhaalt zich mooi doorheen het boek. Heerlijk om voor te lezen, want grappig is het wel.

‘O,’ zegt Noor. ‘Ze zijn nét weg. Daar waren ze, in dat meertje. Rondjes aan het zwemmen.’

‘Echt niet!’ zegt Mans.

‘Echt wel!’ zegt Noor.

Ondertussen vraag je je af waar Mans dan naar kijkt. Terwijl Noor enthousiast met de verrekijker door het raam van de auto tuurt, lijkt hij verzonken te zijn in zichzelf en te kijken naar de grond of iets in de auto. Logisch dat hij de dieren niet ziet!

Wanneer de safari klaar is vertelt Noor trots aan de ranger dat ze de Grote Vijf heeft gezien. En Mans? Die zag een spinnetje op zijn arm, een vlieg op Noors schouder, een mier en rups op zijn schoen en een torretje op zijn knie. (“Heb jij die gezien? Echt niet! Echt wel!”).

Je kan je voorstellen wat een plezier dit boek is: er zit verrassing en humor in, herhaling en herkenbaarheid. De paginagrote prenten van Dorien Brouwers zitten vol kleur en detail. Wat kan zij een sfeer scheppen zeg! Samen met de tekst van Annemarie van der Eem roepen de illustraties een uitbundige vrolijkheid op. En het einde zet ook nog eens aan om een gesprek te hebben over fantasie of realiteit, wat de moeite waard is om op te merken en of een spinnetje evenveel aandacht verdient als een olifant. Dit mooie prentenboek laat je speuren, ontdekken, fantaseren en goed kijken. Lang leve de eenvoud. Aanrader!

En waarom de titel ‘De fantastische vijf’ is en niet ‘De Grote Vijf’, dat moet je zelf maar in het boek ontdekken.

De fantastische vijf (4+)

Annemarie van der Erm (tekst)  |  Dorien Brouwers (ill.)  |  ISBN 9789047715023  |  Lemniscaat

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.