Klein groter grootst. Denkkaravaan leest: De drie broertjes Bok (5+)

Wat krijg je als je twee makers bij elkaar zet die hun sporen in het verleden meer dan hebben verdiend? Dan krijg je een fantastische bewerking van een oud Noors sprookje in woord en beeld.

Een klein bokje (Bob) wil een brug over om te gaan grazen, maar wordt tegengehouden door een hongerige trol (met bestek!). Met een smoesje “mijn broer is groter en komt er zo meteen aan” kan hij de trol ervan overtuigen hem door te laten. Wanneer broer Bart aan de brug verschijnt, weet ook die te voorkomen dat hij in een maaltijd verandert. Terwijl de trol zich in de handen wrijft voor wat komen zal (de derde bok is ‘gigantisch’), verschijnt Bas Bok. Gigantisch inderdaad en de trol is geen partij voor hem. Hij wordt vakkundig opgeruimd (met een geweldige knipoog en twist!) en de bokjes genieten van hun verse gras.

Mac Barnett heeft een vlotte en grappige pen, Jon Klassen oog voor detail, sfeerschepping en kadrering. Alles in dit boek is juist. Imme Dros weet het ritme en rijm perfect te behouden in de Nederlandse vertaling en dat zorgt voor ideaal voorleesvoer. Het kleine bokje zet het verhaal in gang en het is smullen van de prenten en de tekst. Je weet als lezer wat er gaat komen en de herhaling in tekst en gebeurtenissen zorgen voor veel gegniffel en hilariteit tijdens het lezen.

 

Klep klop; klep klop, klepper de klop,

klonk het boven zijn trollenkop.

Dat moest de broer van Bobbie zijn.

Hij hoorde het al: lang niet klein!

'Wie loopt er op mijn Trollenbrug?

Die komt niet heen en niet terug!'

Maar wie speelt er nu eigenlijk het meest vals in dit verhaal? De drie broertjes Bok die smoesjes verzinnen en de trol in de waterval katapulteren of de trol die een val zet voor zijn prooien?

‘De drie broertjes Bok’ is het eerste prentenboek in een drieluik waar Jon Klassen en Mac Barnett sprookjes tot leven brengen. Ik hoop dat de uitgeverij ook de volgende delen (Repelsteeltje en Hans en Grietje) zal vertalen naar het Nederlands. Dit is te mooi om te laten liggen.

De drie broertjes Bok

Mac Barnett (tekst)  |  Jon Klassen (ill.)  |  Imme Dros (vert.)  |  ISBN 9789021470771  |  Volt

Met dank aan Uitgeverij Volt voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.