Wat ik allemaal zie! Denkkaravaan leest: De bril van Beer

Thema’s: zintuigen, bril, fantasie

Beer is zijn bril kwijt. Die ligt vast bij zijn vriend Giraf. Onderweg naar Giraf ziet Beer dieren die hij daar nooit eerder zag!

Boeken van Leo Timmers staan altijd garant voor heel veel leesplezier. Bij De bril van Beer begint de pret al op de titelpagina waar we Beer in zijn huisje zien, al zoekend naar iets. Een schaar, boek, hamer en nog andere spullen vliegen door het raam. Wat zou hij zoeken? Op de volgende pagina wordt duidelijk wat hij zoekt: zijn bril. Belangrijk, want zonder bril ziet hij niet zo goed. Hilarisch, want zijn bril staat natuurlijk…boven op zijn hoofd.

Onderweg naar Giraf komt Beer een hert tegen, maar ook een krokodil, olifant en flamingo. Als laatste ziet hij een slang, maar gelukkig is dat gewoon Giraf die de bril terug aan Beer bezorgt. Erg grappig is de test daarbij: “Sorry, zonder bril zie ik niet goed. / Hier is je bril. / GIRAF! / Ik wist wel dat mijn bril hier lag.” Beer vertelt enthousiast een Giraf wie hij allemaal onderweg is tegengekomen. Die opsomming komt ook terug in een dubbele prent: we krijgen het beeld te zien dat Beer in zijn hoofd heeft van het hert (een boom), een krokodil (een groene struik), een olifant (een grijze rots) en een flamingo (een roze bloem). Ik weet niet hoe Timmers het doet, maar hoe hij de dieren laat spreken met hun ogen is echt bijzonder geestig. Verbazing, berusting, verveling, twijfel, opwinding,… het zit er allemaal in.

Met zijn bril op zal Beer de nieuwe dieren beslist terugvinden, dus wandelen Giraf en Beer langs dezelfde weg naar huis. Maar uiteraard vinden ze niets, hoe goed ze ook kijken bij de bloem, de rots, de struik en de boom. Maar dan zet Beer zijn bril af (‘Misschien is mijn bril stuk…’) en ziet hij natuurlijk drie leeuwen!

Hoe Giraf kijkt op de laatste pagina, spreekt boekdelen. Hij heeft het eindelijk door en het fijne is natuurlijk dat jij als lezer al lang beseft wat er aan de hand is en Beer in totale onwetendheid blijft. Dat dit boek een voorleessucces zal worden, staat nu al vast. De humor en vindingrijkheid van Timmers blijven ongeëvenaard. Heerlijk boek!

Wil je het voorlezen extra spannend maken en je kleuters aan het denken zetten, stop dan met voorlezen net voor de laatste pagina en vraag ‘Wat denk je dat Beer ziet?’ Zo oefenen kinderen in voorspellen. Je kan er ook voor kiezen om de laatste pagina te tonen en te vragen wat Beer hierin kan zien zonder bril. Dan zet je in op fantasie.

De bril van Beer

Leo Timmers  |  ISBN 9789045129426  |  Querido

Met dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.