Wanneer is angst je vriend? Denkkaravaan leest: De bond voor bangeriken (10+)

Thema’s: klimaat, helden en schurken, bang zijn, dapper zijn, gezin

Knikkend knieën, droge mond, alles in je lijf dat schreeuwt om iets niet te doen. Ken je dat gevoel van angst? Ook de kinderen én volwassenen in het debuut van Iris Lam zijn bang voor spreekbeurten geven, springen van de duikplank of het donker. Hoofdpersonage Anna omschrijft het als een mannetje dat in haar borstkas woont. Hij is klein en rood, heeft lange armen, korte benen en een grote mond. Hij stampt en schreeuwt en schopt en roept dingen waar Anna bang van wordt.

Op een dag besluit Anna om nooit meer naar dat mannetje te luisteren. Vanaf nu is ze dapper. Ze wordt meteen ook wat onvoorzichtig, waardoor ze in problemen komt die alsmaar groter worden. Gelukkig is er Lepel, haar beste vriend en klimaatactivist. Samen raken ze verwikkeld in een spannend mysterie waar ze het moeten opnemen tegen een rijke schurk tegen de achtergrond van de klimaatcrisis.

De bond voor bangeriken is een boek dat heel welkom is voor kinderen van 10+. Ook zij horen nieuwsberichten over het klimaat en voelen zich soms hulpeloos. Het boek erkent dat iedereen wel voor iets bang is: of het nu gaat over grote thema’s (bedreigde diersoorten, kinderlokkers) of kleine (een spreekbeurt geven). En het is net in de erkenning dat je er iets mee kan. Anna en Lepel willen de wereld redden en tonen zich moedig en vindingrijk.

Iris Lam brengt die boodschap met veel humor en in een originele vormgeving. Elke pagina is kinderlijk geïllustreerd met woorden, zinnen, mopjes en grappige scènes die mee het verhaal maken. Wat het mannetje in de borstkas van Anna zegt, wordt weergegeven in verbonden schrift (de woorden hangen aan elkaar) en hier en daar gaat Iris Lam over op een stripachtige weergave. Ook niet zo’n vlotte lezers zullen hierdoor vaart kunnen maken en gemotiveerd worden om verder te lezen.

Madam Plop begint te proesten. ‘Excuseer, maar wij kunnen onbekende passanten toch nimmer zo ongeciviliseerd bejegenen? Wij zijn Madams! Wij komen uit een keurig milieu! Onbeschaafd tegen vreemden? Ziet u het voor zich? Werkelijk?’

‘Willen jullie nou van je angst af, of hoe zit dat?’

De kinderen ontmoeten onverwachte personages die kleur en humor geven aan het verhaal: zo is er Bange Rik (bang in het donker), Ellemelle (meer verwend dan dat meisje ga je niet vinden), de Madams (hilarische zussen met een angst om onbeleefd te zijn) en de twee verstrooide uitvinders Ede en Reinier die een Piekermachine ontwierpen die menselijke angst omzet in energie (een oplossing om vervuilende kolencentrales te sluiten en het klimaat te redden).

Het boek bulkt van de kinderlijke fantasie en slaagt er tegelijkertijd in belangrijke thema’s op de voorgrond te zetten zonder zwaar te worden. Hilarisch is het deel waar de Madams met hulp van de Bond voor Bangeriken (een geheime club, wat wil je nog meer?!) leren om minder beleefd te zijn. Maar ook de Piekermachine, het huis van Ellemelle en de onverwachte wending met Bange Rik toverden een glimlach op mijn gezicht.

Een origineel en opmerkelijk debuut dat voor veel leesplezier zal zorgen bij kinderen. De speelsheid en humor in woord en beeld gaan moeiteloos samen met een serieus thema als (klimaat)angst. Aanrader. Ik hoop dat er meer boeken als dit mogen volgen van Iris Lam!

De bond voor bangeriken (10+)

Iris Lam (tekst & ill.)  |  ISBN 9789021473710  |  Uitgeverij Volt

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Volt voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.