Ode aan boeken en avonturen. Denkkaravaan leest: De beer en haar boek (4+)

Een nieuwsgierige beer wil de wereld ontdekken en vertrekt met maar één ding: haar ‘Beste Boek voor een Wijze Beer’. Onderweg komt ze allerlei dieren tegen die haar hulp nodig hebben. Gelukkig vindt ze de oplossing telkens in haar boek. Dan ontdekt ze dat boeken ook helpen om nieuwe vrienden te maken en je naar een heel bijzondere plek te brengen.

De beer en haar boek is een sfeervol prentenboek op rijm waar een innemende beer haar honger naar de wereld stilt door op reis te gaan. ‘De wereld is vol met mooie plekken die een beer als ik kan ontdekken. Een beer als ik is bovendien niet tevreden voor ze de zee heeft gezien.’ Op elke nieuwe plek helpt ze ook een dier en dat levert mooie momenten op. Maar vroeg of laat begin het toch weer te kriebelen en trekt ze verder.

"Maar na een poosje begon de beer te wiebelen. Ze zei: ‘Hagedis, het begint weer te kriebelen…’"

Zo reist ze naar de zee, de jungle, de woestijn en in een boot over de oceaan tot ze bij een boekwinkel terechtkomt. En het is die schat aan boeken die haar honger eindelijk kan stillen.

"De beer keek rond en stopte met wiebelen. Ze zei: ‘Het is niet langer aan het kriebelen…’ ‘De wereld is vol met mooie plekken, maar hier is ALLES wat ik wil ontdekken.’"

Wat een mooie en originele ode aan de wereld van boeken en aan de ontdekkingsgeest! De rijke tekst van Frances Tosdevin heeft een heel prettig en zacht ritme (ideaal om voor te lezen) dat perfect past bij de zachte en dromerige waterverftekeningen van Sophia O’Connor. Een boek dat je aan het denken zet over reizen, nieuwe dingen ontdekken en nieuwsgierigheid.

TIPS:

  • Verzamel prenten van verschillende plekken ter wereld. Naar welke plek zou je wel eens willen reizen? Is dat ver? Wat heb je nodig om er te geraken?
  • Beer heeft een Beste Boek voor een Wijze Beer. Maak een eigen Beste Boek voor je gezin of de klas. Wat moet daar allemaal in komen? Wat heb je nodig om ‘wijs’ te zijn? Misschien kan je je waterverf wel bovenhalen om er iets heel moois van te maken!
  • Uiteraard kan je met dit boek ook fantaseren over boeken en verhalen. Je kan werken met dilemma’s (Reizen naar de jungle of lezen over de jungle?), verschillen en gelijkenissen zoeken (tussen lezen over de zee en echt aan zee zijn) of uitzoeken wat een boek precies is.

De beer en haar boek (4+)

Frances Tosdevin (tekst)  |  Sophia O’Connor (ill.)  |  Johanna Rijnbergen (vert.)  |  ISBN 9789047714583  |  Uitgeverij Lemniscaat

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.