Tingeltangeltinteling. Denkkaravaan leest: Niko & Nico

Thema’s: armoede, geweld, liegen, vriendschap, Paul Van Ostaijen, Music-Hall

Niko vindt een gewonde egel en neemt het diertje stiekem mee naar huis. Ze vertelt al haar geheimen aan de Nico: dat mama en papa vaak ruzie maken, dat de koelkast soms leeg is, dat ze voor haar kleine broertje moet zorgen,… En misschien ook dat ze misschien een echte vriend heeft gevonden..

Het leven van Niko zit vol gemene stekels: haar thuissituatie is allesbehalve warm en veilig. Er zitten gaten in haar kamerdeur die haar papa ooit maakte toen hij weer eens dronken thuiskwam. Soms verschanst haar moeder zich in de kamer van Niko en haar broer om hen te beschermen. Op school verbergt Niko haar lege brooddoos door te doen alsof ze al klaar is met eten: met haar vinger pikt ze de kruimels van de vorige keer op terwijl de andere kinderen broodkorsten naar elkaar gooien.

Kortom, een heftig verhaal. Het boek begint als een thriller wanneer het gezin ‘s nachts in de auto zit met een kwade en dronken vader en een angstige moeder. Ze krijgen een ongeval en het is op dat moment dat Niko een egeltje vindt en verstopt in een sjaal. Egel Nico wordt een luisterend oor voor meisje Niko. Na elk hoofdstuk lees je de korte, ontroerende en grappige gesprekjes die Niko en Nico met elkaar voeren.

-Wat betekent het als mama tegen papa zegt: ‘Je stinkt’?

-Oei, dat is moeilijk, Niko.

-Dan bedoelt ze: ‘Je bent dronken.’

-Wat betekent het als papa tegen mama zegt: ‘Je kapsel is een draak’?

-Geen idee, Niko.

-Dan bedoelt hij: ‘Ben je weer naar de kapper geweest, stomme trut. Daar hebben we geen geld voor.’ (p.45)

 

Om te overleven en haar problemen te verbergen, vertelt Niko steeds meer leugens aan haar omgeving. Maar of dat verstandig is, is nog maar de vraag. Zeker wanneer ze op haar broertje moet passen en hem kwijtgeraakt.

‘-Ik ben je beste vriend. Tegen vrienden lieg je niet.

-Je hoeft niet boos te zijn, Nico. Ik lieg niet. Ik fantaseer. In mijn hoofd is het waar. Uit mijn hoofd is het onwaar.’ (p. 65)

Maar stilaan zie je ook wat verder dan het gezin zelf en ontmoet je de lieve buurvrouw Trude en haar gezin, meneer Singer en natuurlijk nieuwe leerling Pavel. Tussen Pavel en Niko ontstaat een mooie vriendschap waarbij Pavel Niko heel subtiel geeft wat ze nodig heeft (eten, de kans om feest te vieren zonder dat ze een duur cadeau moet kopen,…) en heel lief voor haar is.

Wat kan Twiggy Bossuyt gevoelig schrijven en taal geven aan moeilijke problematieken. Toch behoudt ze een soort lichtheid en is het verhaal vanuit het standpunt van een kind ook aanzet tot humor en grappige situaties.

En dan is er nog het poëtisch woordspel dat zuurstof geeft aan de zware thematiek. De liedjes die Niko zingt en de woorden die ze aan de dingen geeft (de koffie-troost-vriend, het eten kriebel krabbelt, trippeltrappelvoetjes en kletterschetterlachjes,…) zijn geïnspireerd op de poëzie van Paul Van Ostaijen. En dat maakt een fantastische en originele combinatie. De woorden en gedachten worden tactiel, ze dansen en swingen, huppelen en botsen. Het einde is bovendien geweldig schoon (“Niemand vertrekt met dezelfde jas. Je komt altijd anders buiten, uit de Music-hall.”)

Voor wie op zoek is naar een origineel verhaal dat beklijft en wil verdwalen in een poëtisch universum: lees Niko & Nico. Prachtig boek!

 Niko & Nico

Twiggy Bossuyt  |  ISBN 9789052404547  |  Houtekiet

Met dank aan uitgeverij Houtekiet voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)
10+6+
Een zusje kwijt. Denkkaravaan leest: Donsdag
10+6+
Herinneringen om nooit te vergeten. Denkkaravaan leest: Weet je nog?