Wat er gebeurt als je nee zegt. Denkkaravaan leest: Nee! Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen (6+)

Toegegeven, soms kijk ik met enige argwaan naar het zoveelste een boek met verhalen over dieren. Maar dit is er één met een originele insteek die werkt: dieren die nee zeggen tegen wat ze eigenlijk verwacht worden te doen of te zijn: een hardwerkende mier die een hotel bouwt met hangmatten, yogasessies en zwembad om te luieren, een kip die weigert graantjes te eten en een kokende lama ontmoet, een vos die geen sloddervos wil zijn maar een kampioen in schoonschrift,…

Wat een heerlijk voorleesboek is Nee! In de bibliotheek zijn we regelmatig op zoek naar een boek met korte verhalen die we kunnen voorlezen tijdens klasbezoeken. Dit is zo’n topper: een boek waar je blij van wordt, dat je aan het lachen brengt, je iets leert én aan het denken zet. En kinderen die nee zeggen, die heb je toch overal en altijd?

De grappige, amusante en soms aandoenlijke verhalen zijn natuurlijk verzonnen en dus wordt prof. dr. ir B. Weter opgevoerd die de zogezegde fouten in het boek rechtzet met wetenschappelijke feiten. Je leert dus nog iets van dit boek ook en de manier waarop die dierenweetjes worden verteld (door kleine geschreven briefjes tussen de tekst) zorgt voor extra hilariteit. Ik genoot van de woordspelingen (een olifant die ijsbeert), leuke verzinsels (een kangoeroe die naar springschool moet) en de humor die volgens mij helemaal op maat is van jonge kinderen. En wat een mooie lay-out, met veel kleur, ruimte en afwisseling.

Het ene verhaal is al sterker dan het andere. Een pluim voor het verhaal van de kale struisvogel dat over pesten én mode gaat. Maar ook de vuile wasbeer die om raad vraagt bij andere dieren en tenslotte een belangrijke beslissing durft nemen, is top. En dat van de kleine specht verdient zeker een vermelding omdat het gaat over iets waarover te weinig wordt geschreven: muziek en ritme.

‘Echt waar, het zijn allemaal stommelingen!’ De ordelijke vos liep roepend en tierend door het bos, hij was nog steeds woedend. Hij stampte tegen een verdwaald blikje en daaraan zag je dat hij echt uit zijn normale doen was. Want op elk ander moment had de ordelijke vos het vuil opgeraapt en in de juiste vuilnisbak gegooid.

Dat is nog een verdienste van dit boek: het gaat schijnbaar over heel gewone onderwerpen zoals koken, eten, een verjaardag vergeten, je wassen, voor de eerste keer naar school,… maar onder die laag zit de rode draad van het anders zijn en dat wordt op een heel positieve manier aangebracht. Elk dier voelt zich anders in dit boek, zoekt een eigen weg en komt er meestal ook uit met de hulp van anderen. Elk verhaal kan je gebruiken om te filosoferen: de makers leggen op frivole wijze aannames en botsingen met de realiteit bloot en activeren het probleemoplossend denken. Verrassende denkstof genoeg in dit boek.

Liesbeth Talboom en Liesbeth Haesevoets maakten een boek waarvan ik hoop dat veel kinderen het ontdekken. Ja! voor de originele insteek, grappige toon en de prachtige, kleurrijke illustraties. Fan van!

Nee! Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen (6+ voorlezen, 8+ zelf lezen)

Liesbeth Talboom (tekst)  |  Liesbeth Haesevoets (ill.)  |  ISBN 9789464019018  |  Pelckmans

 

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.

Dit vind je misschien ook leuk

4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!
6+
Avontuur in Madrid. Denkkaravaan leest: Bombaaj
10+6+
3x filosofische beeldverhalen om zachtjes te laten bezinken