Waren wij maar niet zo klein en alleen. Denkkaravaan leest: Mio, mijn Mio (8+)

‘Mio, mijn Mio’ is een klassieker uit 1954 van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Het werd heruitgegeven met nieuwe, krachtige illustraties in kleur van Johan Egerkrans. Het verhaal gaat over een arm weeskind dat de zoon blijkt te zijn van een koning. De twee worden herenigd, maar er wacht nog een gevaarlijke tocht waar de jongen boze krachten zal moeten trotseren.

De 9-jarige Bo Vilhelm Olsson (alias ‘Bosse’) is als weeskind in huis genomen door tanta Edla en oom Sixten. Zij zien de jongen als een blok aan hun been en zijn bestaan wekt alleen maar ergernis bij het koppel (‘Tante Edla zei altijd dat de dag dat ik in huis genomen was, een ongeluksdag was geweest.’). Bosse heeft gelukkig wel een goede vriend, Benka en ook tante Lundin van de fruitwinkel stopt hem af en toe wat lekkers toe. Wanneer zij hem een appel geeft en vraagt een briefkaart op de bus te doen, is dat het begin van een reis naar het Land in de Verte.

‘Aan de koning, Het Land in de Verte

Degene die je zo lang hebt gezocht, is op weg. Hij reis door dag en door nacht, en hij draagt in zijn hand het teken, de gouden appel.’

Bosse (die eigenlijk ‘Mio’ heet) heeft het heerlijk bij zijn lieve en zorgzame vader, die koning is van Het Land in de Verte. Ze maken samen modelvliegtuigen en zetten streepjes op de keukendeur om te zien hoeveel Mio is gegroeid. Maar dit zou geen sprookje zijn moesten Mio er geen ongelooflijk merkwaardige dingen overkomen. Mio blijkt niet te kunnen ontsnappen aan zijn lot: het gevecht aangaan met ridder Kato en zo het land redden. Ridder Kato is de meest vreselijke ridder ooit: hij heeft een hart van steen en een klauw van ijzer waarmee hij kinderen en dieren rooft en voor veel treurnis zorgt.

Samen met Jum-Jum, een vriend die op Benka lijkt, onderneemt Mio de tocht naar ridder Kato in het doodse Land Daarbuiten. Onderweg is hij bang en twijfelt hij meermaals of hij wel moet gaan. De confrontatie loopt anders dan verwacht. Is Mio wel opgewassen tegen zoveel kwaad?

Lindgren speelt in dit sprookje met magische en intrigerende gebeurtenissen en schrijft ritmisch en spannend. Het Donkere Woud, de betoverde vogels, de Rozenhof, een paard dat over wolken kan galopperen, de brug van het Morgenlicht…het zijn fantastische elementen die het verhaal die beklijvende en sprookjesachtige sfeer bezorgen. Maar dit is geen zeemzoet verhaal: het gaat ook heel erg over gemis, opoffering en de moed die het vergt om je lot in de ogen te kijken. Dat donkere randje is toch typisch Lindgren.

“Jij dacht dat dit de nacht van de strijd was, maar dit is de nacht van de honger.”

Het verhaal bulkt bovendien van universele vragen en thema’s die je kan uitdiepen: schoonheid, vriendschap, trouw, echt of vals, moed, dood, rouw, dankbaarheid, strijd. Als een puzzel vallen op het einde ook al die vreemde elementen samen die Jum-Jum en Mio op hun tocht ontdekten.

Mio, mijn Mio (8+)

Astrid Lindgren  |  Johan Egerkrans (ill.)  |  Saskia Ferwerda (vert.)  |  ISBN 9789021681214  |  Ploegsma

Met dank aan Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)
6+
Avontuur in Madrid. Denkkaravaan leest: Bombaaj
10+
Woorden die je voelt. Denkkaravaan leest: De woordredders