Een vriend vinden, hoe doe je dat? Denkkaravaan leest: Beer zoekt een beste vriend (4+)

Zwarte beer voelt zich alleen en gaat op zoek naar een vriend. Maar waar moet hij die zoeken?, vraagt hij zich af.

Als bij toeval ontmoet hij Bruine Beer die hem voorstelt om samen te gaan zoeken, want ook hij wil wel een vriend. Ze zetten hun zoektocht samen verder in het bos en langs velden. Ze beleven spannende momenten en doorzoeken alle struiken. Een vriend vinden is niet zo gemakkelijk.

‘Misschien moeten we oefenen,’ zei Bruine Beer.

‘Als jij je nou verstopt, probeer ik je te vinden.’

‘Goed idee,’ zei Zwarte Beer.

Bij wijze van oefening stelt Bruine Beer voor om verstoppertje te spelen. Dat loopt goed, tot Bruine Beer helemaal verdwenen blijkt te zijn.

‘Wat nou als ik hem niet vindt?’ zei Zwarte Beer.

‘Wat nou als ik  hem voor altijd kwijt ben… echt voor altijd?’

Gelukkig komt Bruine Beer met een luide ‘boe’ weer tevoorschijn en lopen ze samen verder. Als vrienden.

Iedereen maakt zich wel eens zorgen over hoe je vrienden maakt. Hoe mooi is het dan dat je mag oefenen in vinden, dat niet alles meteen vanzelf moet gaan? Horáček vertelt dit lieve en warme verhaal met grote, kleurrijke, dynamische tekeningen en weinig tekst. Je ziet meteen wanneer het spannend of net vrolijk wordt. En hoewel je al bij de eerste ontmoeting weet dat er een mooie vriendschap zal ontstaan tussen de twee beren, zal dit verhaal jonge kinderen kunnen boeien omdat het herkenbaar en grappig is.

Een kritische noot: ik vind het positief dat in het hele verhaal consequent over ‘vriend’ wordt gesproken en niet ‘beste’, ‘leukste’… . Zo hou je ruimte voor de vriendschap zelf, in welke vorm die zich ook toont of hoe die ook wordt ervaren (zonder te moeten afmeten). Waarom dan kiezen voor een titel als Beer zoekt een beste vriend?

Beer zoekt een beste vriend is een eenvoudig, maar krachtig verhaal dat je kan gebruiken voor een heerlijk voorleesmoment of als aanzet om samen met je kinderen te denken en te praten over vriendschap. Met prachtige prenten om in te kaderen!

Vragen voor nog meer lees- en denkplezier:

Met jonge kleuters kan je het thema vriendschap verkennen door vragen te stellen die dicht bij het verhaal en de personages blijven, maar ook de link leggen met hun eigen wereld. Durf ook eens verder doorvragen: kan je daar meer over vertellen? Is dat altijd zo?

De laatste oefening (en vraag) is al wat pittiger en dus meer geschikt voor oudere kleuters. Probeer ook hun denken uit te dagen met doorvragen: kan je vertellen waarom je dat denkt? Wat zou er gebeuren als…?

 • Heb jij een vriend? Hebben jullie elkaar gevonden? Hoe dan?
 • Heeft Beer een vriend gevonden?
 • De beren zeggen dat het niet gemakkelijk is om een vriend te vinden. Wat denk jij?
 • De beren zeggen dat het spannend is om een vriend te vinden. Wat bedoelen ze daarmee?
 • Als je samen verstoppertje speelt, ben je dan vrienden?
 • Als je elkaar helpt, ben je dan vrienden?
 • Vrienden vinden, kan je dat oefenen? Hoe dan? Wat zou jij doen?

Vanaf wanneer weten de beren dat ze vrienden zijn? (Kopieer de prenten en leg ze open voor je kinderen. Laat hen een prent kiezen en vertellen waarom ze dat kiezen). Is dat het moment:

 • dat ze elkaar voor het eerst zien
 • dat ze besluiten samen te zoeken
 • dat ze elkaar helpen niet in het ravijn te vallen
 • dat ze verstoppertje spelen
 • dat ze samen lachen
 • nog op een ander moment?

Is het belangrijk dat je precies weet wanneer je vrienden werd?

Beer zoekt een beste vriend (4+)

Petr Horáček

ISBN 9789047713890  |  Lemniscaat

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.