Oog in oog met een mammoet. Denkkaravaan leest: Atta

Thema’s: prehistorie, leiderschap, opgroeien, moed, avontuur

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze heeft er genoeg van om bessen te verzamelen. Ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan. Maar haar avontuur krijgt een andere wending dan ze verwacht als ze oog in oog komt te staan met een woedende mammoet.

Atta raakt de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk waar alles anders is. Ze wil terug naar huis, maar de chef (Dottie de ‘cheffie’) beschouwt haar als een eigen dochter en laat haar niet gaan. Toch heeft ze het niet slecht en sluit ze vriendschap met de lieve jongen Noz. Atta wordt heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar haar vertrouwde clan en vrijheid en avontuur.

“Er zijn van die momenten in een mensenleven dat je op het punt staat iets te doen waarvan je weet dat het heel fout kan aflopen.” (p. 15)

Atta is een verhaal over een krachtig kind in de prehistorie. Voor wie wil weten hoe het leven toen was, is dit boek een fijne kennismaking want Janzing beschrijft uitgebreid hoe de clans (over)leven. Van eten zoeken, jagen, kleding maken en rituelen. Het blijft wel fictie, dus neem de feiten gerust met een korreltje zout.

Helaas verveelt het verhaal al snel en zijn de personages vaak ongeloofwaardig en flauw. Het taaltje van de Neanders (‘Wij hou klein poessie. Issie van jou.’) werkt op de zenuwen en hoewel er best wel spannende momenten in het verhaal voorkomen, neemt Jolien Janzing je nergens echt mee op sleeptouw.

“Moedig zijn betekende niet dat ze zichzelf als lekker brokje aan de roofdieren ging voederen! Ze was niet langer overmoedig en onnozel als toen met die mammoet. Ten slotte kwam ze tot het besluit dat ze geen keuze had, ze moest wel mee.” (p. 89)

Maar ook wel een lichtpuntje. Want zo teleurstellend het verhaal is, zo verbluffend goed zijn de sfeervolle waterverf-illustraties van Linde Faas. Haar stijl is herkenbaar, maar verveelt nooit en laat je altijd verlangen naar meer.

Atta

Jolien Janzing (tekst)  |  Linde Faas (ill.)  |  ISBN 9789047714897  |  Lemniscaat

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.