Filosoferen over de toekomst. Denkkaravaan leest: Alles is dromen, dromen is alles (9+)

Toen Stine Jensen in contact kwam met het team van Next Nature en hun plannen hoorde voor de expositie Retro Future, begon ze te dagdromen. De expositie heeft het namelijk over de 10 grote dromen van de mens. Gelukkig voor ons is Stine Jensen een filosoof die leuke boeken maakt voor kinderen en zo is er nu ‘Alles is dromen, dromen is alles. Fantaseren over de toekomst: toen en nu’. Een leerrijk boek over de mens als toekomstdromer.

Zou jij eeuwig willen leven? Zou jij alles willen weten? Geloof jij in het zesde zintuig? Het zijn vragen uit het boek die je meteen aan het denken zetten. Tijdens het lezen worden kinderen dan ook moeiteloos in een thema ondergedompeld. Elk hoofdstuk gaat over een toekomstdroom die mensen ooit hadden of nog steeds nastreven: kunnen vliegen, alles willen weten, reizen naar het onbekende,…  Het is fijn dat er regelmatig van perspectief wordt veranderd tussen de dromen van toen en nu.

De teksten van Stine Jensen lezen zoals steeds heel vlot en ze boeien de lezer door de afwisseling tussen tekst, weetjes, dilemma’s, film- en boekentips en uitspraken van kinderen en bekende mensen. Educatie-expert Arida Bandringa bedacht leuke opdrachten die ‘doe je droom’ heten: je vervoermiddel van de toekomst bedenken, een ansichtkaart maken uit het jaar 2050 of je huis van de toekomst tekenen. Bij de opdrachten staan begeleidende vragen die kinderen helpen tot diepgang te komen tijdens de opdracht. Ze hebben op dat moment in ieder geval veel inspiratie en achtergrond gekregen!

Alles is dromen, dromen is alles is niet alleen fantastisch leesvoer voor kinderen die van geschiedenis en weetjes houden, maar ook voor wie wil filosoferen en denken over de toekomst en daarbij een open blik wil houden. Het behandelt evengoed bekende mensen (Thomas More en zijn Utopia) als technologische vraagstukken en economie. Het verschil met andere weetjesboeken is dat het niet enkel kennis bijbrengt, maar ook aan het filosoferen brengt. Met prikkelende vragen en een duidelijke link met de leefwereld van kinderen, wordt duidelijk dat denken voor iedereen en van alle tijden is. Aanrader!

De expositie Retro Future is nog te zien in Evoluon Eindhoven tot september 2023.

Alles is dromen, dromen is alles (9+)

Stine Jensen (tekst)  |  Marijke Klompmaker (ill.)  |  ISBN 9789020622843  |  Kluitman

Met dank aan LM Books en Kluitman voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.