7 x offline voor creatieve en filosofische families

20-07-2020

kites-rise-1599882_1920

Genoeg achter schermen gezeten de voorbije maanden! Snak jij ook zo naar echte ervaringen en een fijne tijd met je gezin? Denkkaravaan verzamelde tips om deze zomer offline te beleven. Uiteraard met een filosofische of creatieve twist!

Voor vrolijke creatievelingen

Bamm (voorheen Mooss vzw) maakte een Bazart Box voor kinderen om alleen, samen of met volwassenen te ontdekken. Het pakket bevat specifieke materialen zoals gekleurde tape, houten stokjes, een stukje fietsband en 10 kunstzinnige en uitdagende opdrachten. Kies zelf welke uitdagingen je aangaat en laat je inspireren door kunstwerken en kunstenaars (o.a. Alexander Calder, Willi Dorner, Theo Jansen). Te bestellen via deze website.

 

3 op een reis is een kalender met inspiratie voor oneindig veel unieke weekends. Met 52 kledingstukken, 52 voorwerpen of transportmiddelen en 52 bestemmingen. Uitgeverij Averbode belooft dat je kinderen met de kalender op een alternatieve manier naar de wereld kijken en talloze mogelijkheden ontdekken die ze tevoren niet zagen.

 

Voor filosofische speelvogels

Het grote dilemma op dinsdag-spel, de blije editie, blijft een topper tijdens workshops en kampen van Denkkaravaan. De kinderen zijn dol op de positieve dilemma’s waaruit ze moeten kiezen. Die laten je niet alleen lachen, maar zorgen ook voor vurige discussies en duels. Bijvoorbeeld: je hebt een robot-butler OF je kunt in een dier naar keuze veranderen? Je hebt een magische kraan waar alle dranken naar keuze uit komen OF als je in je vingers knipt is je hele huis schoon en opgeruimd? Niet makkelijk om te kiezen, maar wel héél leuk om samen te spelen en te ontdekken wat de ander nu écht belangrijk vindt. Handig voor in de auto of tijdens de picknick!

Filosofen zijn eigenlijk ook detectives. Ze speuren de wijde wereld af. Waar zijn ze naar op zoek? Naar antwoorden natuurlijk! Maar niet zomaar antwoorden, filosofen willen graag de waarheid vinden. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat vol met grappige en verrassende weetjes en doe-opdrachten over waarheid. Bouw je eigen leugendetector, leer alles over nepnieuws, maak je eigen discussiedobbelstenen of voorspel de toekomst. Van de makers van Filosofie Magazine in samenwerking met Sabine Wassenberg. Goed voor een hele zomer denkpret.

Het filosofeerspel Vragenvulkaan is een blijver. Trek één van de 36 gesprekskaarten, laat je inspireren door de vele denkvragen en voer een goed gesprek met elkaar. Meer van het doe-type? Dan vind je op elke kaart een creatieve opdracht. Kan jij 2 nieuwe tafelmanieren bedenken? Of een reclamecampagne maken voor je favoriete spelletje? Weet jij een vraag die zelfs de slimste mens ter wereld niet kan oplossen? Kan jij een robot tekenen die een groot probleem kan oplossen? Of speel het spel met de fotokaarten en de dobbelsteen en breng de denkopdrachten tot een goed einde. Verkrijgbaar via de website van Denkkaravaan (B), bij de Aanstokerij (B)of via filosovaardig (NL).

 

Voor frisse buitenmensen

De schatten van Vlieg zet dit jaar zoveel mogelijk in op buitenactiviteiten rond het thema ‘Hoor jij wat ik hoor?’. Ontdek de wereld van klanken en ga op klinkend avontuur in parken, dorpen, musea, bibliotheken,… Hoe klinkt de akoestiek in een kasteel? Is een stilleven echt stil? Kunnen glazen echt barsten van een schelle stem? De lokale organisatoren halen alles uit de kast om ook dit jaar weer jong en oud te plezieren met speurtochten, tekeningen, stickervellen, audiofragmenten, qr-codes en tablets. Nog tot 31 augustus in heel Vlaanderen.

 

Ga naar buiten en probeer de wereld met andere ogen te zien. Op welk moment precies wordt een boom een potlood? Zou je willen dat er een kopie van jezelf bestond? Kijken kinderen anders dan volwassenen? Denkkaravaan maakte voor deze zomer 6 filosofische wandelkaartjes. Je krijgt telkens een opdrachtje en een filosofische vraag. Download ze gratis.