4x moderne kinderpoëzie voor alle leeftijden

Wat is dat toch met poëzie? Steeds opnieuw weten dichters je te raken met de meest eenvoudige dingen. Wat wij niet zien, zien dichters wel. Waar wij geen woorden voor hebben, daar boetseren dichters de mooiste zinnen mee. Laat kinderen proeven van gedichten, spelen met taal, een universum aan fantasie en betekenis ontdekken. Er verschenen de laatste tijd weer steengoede poëziebundels die een plek in ieders boekenkast verdienen. Deze vier hebben mijn hart alvast gestolen.

Ik kleur van jou

Milja Praagman (tekst en ill.)  |  ISBN 9789025885076  |  Uitgeverij Leopold

Milja Praagman schreef 19 prachtige gedichten en maakte er sprankelende tekeningen bij. Met een bijzonder warm kleurenpalet schetst ze dieren die vliegen, drijven, rouwen en elkaar knuffelen. Niet enkel uit de tekeningen spreekt zachtheid, maar ook de gedichten omarmen je als een zacht dekentje. In korte verzen verwoordt Praagman hoe het is om als mens te missen, verliefd te worden, bang te zijn of leeg te lopen. Er komt roomijs en gebak voorbij, maar evengoed drijf je mee met je oren onder water.

De thema’s en emoties zijn herkenbaar, maar liggen wat verstopt onder de woorden. Praagmans korte gedichten dien je met traagheid te lezen, maar eens je ze eenmaal hebt geproefd, toveren ze een milde glimlach op je gezicht.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar.

 

Gelukkig en blij

Edward van de Vendel (tekst)  |  Martijn van der Linden (ill.)  |  ISBN 9789045128825  |  Querido

Van dezelfde makers van één van mijn favoriete dichtbundels ooit (Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt), is er nu een nieuwe bundel waarin een groepje dieren zich afvraagt waar wij gelukkig en blij van worden. Wanneer je het boek opent (en sluit), word je meteen verrast met een geweldig gedicht (Herstelboerderij). Het zet je met de voeten op de grond als mens en bevat een belangrijke levenswijsheid: laten we wat minder lawaai maken en wat meer leren van de stilte en onze kinderen. Het gedicht staat in witte geschreven letters tegen een hemelsblauwe lucht en een landschap met velden, bossen en een boerderij die bijna een foto lijken. Prachtig gedaan door Martijn van der Linden! Zijn tekenstijl is heel gevarieerd: dan weer een vogel of schildpad geschetst in niet meer dan fijne zwarte lijntjes, een surrealistische verzameling ogen of een tekening als een prijswinnende natuurfoto van een stilstaand hert in een avond vol aquareltinten.

Niemand kan weerstaan aan de gedichten van Edward van de Vendel. Hij verweeft diverse onderwerpen (fake news, conflict, politiek, angst voor spinnen, verlangen,…) in zijn bundel en schrijft op een al even verrassende manier: troostend, origineel, nagel op de kop, speels. Had jij je bijvoorbeeld al eens afgevraagd wat een huis eet (want er gaan toch wel heel veel pakjes naar binnen) of waar een tuinkabouter naar verlangt? Of zag je de ramen van een huis weleens als een theater van licht? Edward van de Vendel wel. Dat wij door zijn ogen en taal die bijzondere wereld mogen ontdekken, dat is een cadeau. Applaus!

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten

Jaap Robben (samensteller)  |  Sebastiaan Van Doninck (ill.)  |  ISBN 9789025774837  |  Gottmer

Deze forse bundel verscheen in 2022, maar is wat mij betreft de must have in elke boekenkast. Jaap Robben las duizenden gedichten van na 1990 en probeerde daaruit de beste te kiezen. Hij zegt: "Hopelijk is deze bloemlezing voor jou een soort gebruiksaanwijzing bij jezelf, maar ook een encyclopedie voor gevoelens, een atlas voor je fantasieën en dromen. Een landkaart om iemand anders beter te begrijpen." En dat is precies wat deze bundel doet: sla hem zomaar ergens open en je vindt altijd een gedicht dat je raakt, herkent, helpt herinneren, troost, laat schateren.

Deze uitgave is een prachtig geheel: met harde kaft en leeslint, een mooi (eerder) vierkant formaat, een register op titel of beginregel en op auteursnaam en een schitterend nawoord met daarin een uitleg over leespaadjes. Maar bovenal is deze bundel ook overvloedig en kleurrijk geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. Bij veel gedichten kan je daarom ook vertrekken van het beeld in plaats van het woord, wat voor nog meer betekenissen zorgt.

Deze bundel is het bewijs dat poëzie onmisbaar is. Koop en koester.

Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten

Pim Lammers (tekst)  |  Sarah van Dongen (ill.)  |  ISBN9789045127897  |  Querido

Ook reeds in 2022 verschenen, maar pas nu ontdek ik dit poëziedebuut van Pim Lammers. Deze bundel werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023. Uit het juryrapport: “Deze meerstemmige bundel vormt een pleidooi voor diversiteit en een warm bad voor eenieder die op zoek is naar zichzelf. De jeugdige vertelstem is zuiver getroffen en wars van stereotypes of normatieve gedachten. De gevoelige, kleurrijke illustraties laten volop ruimte voor verbeelding.”

De gedichten die Lammers schrijft gaan over traditionele of juist heel moderne families. Over tantes die jurken dragen, jongens die elkaar zoenen, ouders die niet bij je passen, bazige grote zussen en superkleine huilerige broertjes. Lammers weet daarbij moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en balanceert tussen gevoelig en grappig, hilarisch en triest. Een prachtige aanwinst voor wie die kleurrijke en diverse wereld bespreekbaar wil maken.

 

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.