3 boeken om mee te filosoferen in de klas

04-05-2020, INSPIRATIE

Eekhoorn is een held (reeks Supervrienden)

Eekhoorn droomt ervan om een held te zijn. Maar hoe wordt hij dat? Volgens zijn vrienden word je dat alleen per ongeluk, als je iets bijzonders doet wanneer niemand het verwacht. Kan eekhoorn dat waarmaken? Een fijn boek waardoor kinderen meteen aan het denken worden gezet over helden: Wanneer ben je een held? Kan je leren een held te worden? Blijf je een held voor altijd? Mag een held fouten maken? Aan het einde van het gesprek kan je aan de kinderen vragen welke superkracht zij willen bezitten en waarom. Dat levert doorgaans ook weer heel interessante vragen op!
Van Fiona Rempt (tekst) en Noëlle Smit (illustraties), uitgeverij Van Goor

Eén voor jou, twee voor mij

Beer heeft 3 paddenstoelen gevonden. Wezel maakt er een lekkere maaltijd van. Ze verdelen de paddenstoelen. ‘Ik ben groot,’ zegt Beer, ‘dus ik moet veel eten.’ Maar daar is Wezel het niet mee eens. Heel herkenbaar thema en uitstekend om met een groep kinderen te filosoferen over eerlijk zijn en delen. Ik stopte in het midden van het verhaal en liet de kinderen kiezen aan wie zij de 3e paddenstoel wilden geven en waarom. Konden ze nog meer redenen bedenken? Het handige aan dit verhaal is dat de auteur zelf originele redenen geeft en je daardoor gaat twijfelen. Daar ligt de kracht van dit boek. Wanneer de oplossing nadert, stimuleer de kinderen dan eerst om zelf een originele oplossing te bedenken die ze mogen tekenen of schrijven. De oplossing die de auteur verzint, hadden de kinderen al bij aanvang in de gaten, dus dat was voor hen geen verrassing meer.
Jörg Mühle (tekst en illustratie), uitgeverij Gottmer

Stel dat…

een boek met 32 verschillende ‘stel dat’-scenario’s die je verrassen, uitdagen en doen nadenken over je zijn, wezen en handelen. Nadenken over hypotheses geeft kinderen een goede oefening in voor- en nadelen zien en denken over de gevolgen van iets. Eens kinderen dit doorhebben, vinden ze het heerlijk om over zo’n soort stellingen na te denken. Het laat hen verder kijken en ik heb altijd een beetje het gevoel dat het hun denken wat uitrekt. Pluizuit schreef een recensie over het boek.
Alastair Reid (tekst) en JooHee Yoon (illustraties), uitgeverij Boycott