Waarom gaat geen enkel boek over mij? Denkkaravaan leest: 151 boeken

Thema’s: identiteit, representatie in boeken

Rosa heeft geteld: 151 boeken in de boekenkast op school. En niet één gaat over haar! Daar moet ze iets aan doen…

Pim Lammers publiceerde in 2022 het gedicht ‘151 boeken’. Daarin voert hij Rosa op, een meisje van kleur. Zij ziet in boeken enkel meisjes met blond haar, blauwe ogen en een witte huid (‘Witter nog dan de tegels van de badkamer wanneer papa ze schoongeschrobd heeft.’). Ze neemt haar bruine lievelingspotlood en begint te kleuren.

Datzelfde gedicht verscheen nu als prentenboek met illustraties van Hedy Tjin. Zij brengt het tekenproces van Rosa heel origineel in beeld en gebruikt daarbij verrassende perspectieven. Het kleurenpalet is fel en de prenten ogen ruw, maar dat vond ik wel een fijne afwisseling in prentenboekenland.

Wanneer Rosa klaar is, gaan dus alle boeken over haar. Je ziet haar gniffelend voor de boekenkast staan en op de laatste twee woordeloze dubbele bladzijden, kijk je mee over de schouders van tekenende kinderen die superman een jurk aanmeten, Super Mario in een rolstoel tekenen en Doornroosje een hoofddoek geven. Een mooie aanvulling van Hedy Tjin.

Er is veel te doen rond representatie in kinderboeken. Goed dat het bewustzijn daarover groeit en er aandacht gaat naar wie en hoe er in kinderboeken voorkomen. Pim Lammers en Hedy Tjin pleiten in dit prentenboek voor meer herkenbaarheid voor álle kinderen, zodat zij niet zelf aan de slag hoeven om zichzelf in boeken terug te zien. Een boek met een missie dus, waar ik wel achter kan staan. Het kan een aanzet zijn om daarover met kinderen in gesprek te gaan en kritisch te kijken naar personages in verhalen. Toch mis ik een soort spontaniteit (die de tekst wel heeft in dichtvorm) en vind ik het al bij al meer een pamflet worden dan een prentenboek. Nochtans ben ik een groot fan van de poëzie van Pim Lammers. Maar dit werkte helaas niet voor mij.

151 boeken

Pim Lammers (tekst)  |  Hedy Tjin (ill.)  |  ISBN 9789045129594  |  Querido

Met dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.